Melayu akan bebaskan Baitulmaqdis – Sheikh Nawaf

KUALA LUMPUR: Saya percaya bangsa Melayu akan membebaskan Masjid Al Aqsa. Perkara ini akan berlaku, Insya Allah,” kata Presiden Kesatuan Ulama Luar Negara Palestin, Sheikh Dr Nawaf Takruri.

Sheikh Nawaf berkata, Malaysia sentiasa berada di belakang Palestin memperjuangkan kebebasan dan hak umat Islam tanpa kompromi.

Katanya, beliau yakin Malaysia akan mara sebagai mujahidin (pejuang) bersama bala tentera untuk memperjuangkan nasib Baitulmaqdis yang diiktiraf Presiden Amerika Syarikat sebagai ibu kota Israel dan memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke wilayah itu.

“Seperti mana pejuang Salahuddin Al Ayubi, dia bawa bala tenteranya disertai orang bukan Arab untuk membebaskan Baitulmaqdis.

“Di bawah pimpinan Sultan Abdul Hamid, Turki menaungi Masjid Al Aqsa. Insya Allah, akan berlaku bangsa Melayu membebaskan Masjid Al Aqsa,” katanya.

Beliau menjawab soalan mengenai saluran untuk berjihad ketika menjadi panel Forum Antarabangsa MyAqsa bertajuk 100 Tahun Musibah Balfour, di Masjid Wilayah Persekutuan, hari ini.

Panel lain ialah Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Khairuddin At-Takiri, dan Ketua Unit Hak Asasi Manusia dan Pertubuhan Antarabangsa, Jabatan Peguam Negara, Salahudin Datuk Hidayat Shariff.

Sesi berkenaan dihoskan Felo MyAqsa, Wan Mohd Sharafi Wan Mustafa.

Ketika ditanya hubungan politik Amerika Syarikat dengan negara-negara Arab, Sheikh Nawaf berkata Malaysia perlu berpegang teguh kepada pendirian membebaskan Baitulmaqdis dan mengutamakan masa depan Islam walau berdepan pelbagai cabaran.

“Pemimpin Arab hari ini lebih menjaga kepentingan dan kedudukan masing-masing, bukannya kemaslahatan dan kesucian umat Islam,” katanya.

Sementara itu, Khairuddin berkata rakyat Malaysia perlu menyatakan solidariti membebaskan Baitulmaqdis melalui doa, bantuan kewangan dalam pelbagai cara termasuk ketenteraan dan ekonomi sehingga musibah itu berakhir.

“Kita tidak ajak rakyat kita ke Palestin tetapi wajib buat dengan doa, bantuan kewangan dan prihatin dalam isu ini. Kalau orang protes, orang bising, kita tidak ambil perhatian, maksudnya kita tidak prihatin nasib saudara kita.

“Bangkit bermusim sudah jadi adat rakyat kita, tetapi kesedaran kena sentiasa ada. Waktu sedar kita kena bangkit berpanjangan, bukan bangkit sehari diam setahun. Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) diminta bangkitkan isu ini sehingga berakhir,” katanya.

Sementara itu, Salahudin mahu Malaysia menggunakan pentas Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk mencabar Perjanjian Balfour yang dilihat sebagai retorik politik kuasa-kuasa besar.

“Sampai sekarang Malaysia, satu-satunya negara yang tidak mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara. Jadi cara terbaik adalah OIC mencabar Perjanjian Balfour di mahkamah antarabangsa atau negara Islam bergabung di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) perjuangkan isu ini. Itu lebih baik,” katanya.

Sumber: beritaharian

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/362030/melayu-akan-bebaskan-baitulmaqdis-sheikh-nawaf

Baca lagi artikel berkaitan dibawah

Terpalit Isu Baitulmaqdis, Ini LARANGAN Mahkamah Agung Amerika Terhadap Trump Buat Ramai Terkejut

Ketika isu Baitulmaqdis panas di seluruh dunia, terkini Mahkamah Agong Amerika membuat perintah larangan terhadap Presiden Trump buat ramai umat Islam gembira. Baca dan kongsikan.

LARANGAN PERGI KE ENAM NEGARA
Mahkamah Agung Amerika Syarikat (AS) memutuskan larangan perjalanan Presiden, Donald Trump terhadap enam negara Islam dikuatkuasakan sepenuhnya lapor Metro.co.uk. Larangan itu berikutan pelaksanaan larangan kemasukan rakyat-rakyat negara terbabit ke dalam Amerika, seperti yang dimahukan Trump.

Enam negara tersebut adalah Chad, Iran, Libya, Somalia, Syria dan Yaman.

Mahkamah Agung AS pada hari Isnin mengatakan bahawa kerajaan dapat menguatkan sepenuhnya larangan pengembara yang disemak dari enam negara Muslim terutama yang menunggu rayuan, menyokong Presiden Donald Trump dalam pertempuran sepanjang tahun atas langkah kontroversial.

Mahkamah kekal keputusan Oktober dari dua mahkamah rendah yang menyekat pelaksanaan larangan terbuka terhadap pelawat dari Chad, Iran, Libya, Somalia, Syria dan Yemen manakala cabaran undang-undang diteruskan.

Versi ketiga larangan perjalanan Trump, yang dilancarkan pada bulan September, mencetuskan cabaran segera di mahkamah rayuan persekutuan di Richmond, Virginia dan San Francisco, California.

Dengan penguatkuasaan tersebut bermakna saudara-mara terdekat rakyat AS juga dilarang untuk memasuki negara berkenaan.

Dalam perintah minggu ini membenarkan larangan perjalanan Presiden Trump berkuatkuasa, Mahkamah Agung menambah satu bab lagi kepada perjuangan hampir sepanjang tahun antara pentadbiran Trump dan kumpulan hak-hak sivil atas salah satu dasar yang paling kontroversial.

Ia adalah pertempuran di mana setiap pihak telah mendakwa kemenangan utama. Para hakim telah menggunakan tweet Trump, kenyataan kempen dan serangan lisan untuk menghancurkan larangan itu, berkuasa berulang kali bahawa ia mendiskriminasi terhadap umat Islam dan melanggar undang-undang imigrasi.

Tetapi pentadbiran Trump telah mendapat kemenangan terbesar dalam dua perintah sementara oleh Mahkamah Agung yang membenarkan versi larangan itu berkuatkuasa. Pentadbiran telah memuji perintah – setiap satu atau dua halaman panjang – sebagai bukti bahawa presiden berada dalam kuasa untuk mengehadkan perjalanan atas nama keselamatan negara.

Buat masa ini, kebanyakan rakyat Syria, Libya, Iran, Yaman, Somalia, Chad dan Korea Utara tidak dibenarkan masuk ke A.S.

Mahkamah Agung secara keseluruhannya dijangka melakukan kajian penuh undang-undang tentang larangan itu, tetapi itu belum dijauwalkan.

“Anda boleh berspekulasi di mahkamah, tetapi masih belum jelas jika majoriti mereka akan memerintah kerajaan,” kata Carl Tobias, profesor undang-undang di University of Richmond. “Mereka tidak mempunyai peluang.”

Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, pada Rabu akan mengumumkan keputusannya sama ada menarik balik pindahan kedutaan AS di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis, lapor agensi berita China Xinhua.

Perkara itu dimaklumkan, jurucakap Rumah Putih, Sarah Sanders dalam satu taklimat media pada Selasa namun beliau tidak mengulas lanjut.

PEMIMPIN NEGARA-NEGARA LAIN TIDAK BERSETUJU
Sementara itu, jurucakap Presiden Palestin, Nabil Abu Rdineh dalam satu kenyataan berkata, terdahulu, menerusi perbualan telefon dengan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, Trump menyuarakan hasratnya untuk memindahkan kedutaan tersebut.

Abbas memberi amaran keputusan tersebut boleh mewujudkan keadaan tegang dan berbahaya kepada proses keamanan, keselamatan dan kestabilan di rantau itu serta dunia, katanya.

Beliau menambah, Presiden Palestin akan terus berhubung dengan pemimpin dunia untuk menghalang tindakan yang dianggap sebagai tidak boleh diterima.

Difahamkan Trump turut membuat panggilan telefon dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Raja Jordan Raja Abdullah II, Presiden Mesir Abdel Fattah Al Sisi, dan Raja Arab Saudi Salman Bin Abdulaziz Al Saud.

Semasa kempen presidennya, Trump berikar untuk memindahkan kedutaan AS dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

Walaupun Kongres AS meluluskan Akta Kedutaan Jerusalem 1995, yang memerlukan kedutaan AS di Israel dipindahkan dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis, bekas presiden AS, termasuk George W. Bush, Bill Clinton dan Barack Obama, dilihat menangguhkan perkara itu demi kepentingan keselamatan negara.

Sejak media AS pada minggu lalu melaporkan Trump akan mengumumkan keputusan untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, pemimpin Arab telah memberi amaran bahawa tindakan berkenaan boleh memusnahkan usaha damai di Timur Tengah. – Bernama

Terpalit Isu Baitulmaqdis, Ini LARANGAN Mahkamah Agung Amerika Terhadap Trump Buat Ramai Terkejut

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *